Vivix Shaklee Membantu Pesakit Tibi – Pengedar Vivix Seluruh Malaysia

Selama ini ingatkan penyakit Tibi hanya menyerang paru-paru sahaja, rupa-rupanya ia boleh menyerang mana-mana bahagian badan kita. Ada pesakit yang diserang Tibi bahagian tulang belakang hingga menyebabkan beliau lumpuh!

Betapa bahayanya penyakit Tibi ini jika kita ambil ringan kerana jika tidak dirawat ia boleh membawa maut.

Penyakit Tibi disebabkan oleh kuman TB (Tubercle Bacili) yang biasanya menjangkiti paru-paru.

Tanda-tanda Penyakit Tibi

1) Batuk berterusan selama lebih 2 minggu
2) Batuk yang mengeluarkan kahak berdarah
3) Demam disertai dengan berpeluh terutamanya pada pada waktu malam
4) Berat badan susut dengan mendadak dan hilang selera makan
5) Sakit dada apabila batuk dan bernafas
6) Pesakit mudah letih

Kuman Tibi boleh berjangkit dengan orang lain melalui udara apabila pesakit Tibi batuk dan bersin. Mereka yang terdedah kepada udara tercemar dengan kuman Tibi akan mudah berjangkit

Bersegeralah ke hospital jika anda mengalami tanda-tanda yang dinyatakan. Di hospital mereka akan lakukan pemeriksaan seperti

1) Menjalankan pemeriksaan x-ray
2) Melakukan pemeriksaan kahak
3) Mantoux test dilakukan kepada individu yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit Tibi

Rawatan Untuk Pesakit Tibi

Bagi rawatan dan ubatan penyakit Tibi, DOTS (Directly Observed Treatment-SHortcourse) atau Pengawasan Rawatan Jangka Pendek Secara terus diberikan. Rawatan ini mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan supaya kuman Tibi di dalam dan diluar sel badan dapat dibunuh sepenuhnya.

2 bulan pertama pesakit diminta menelan setiap dose ubat setiap hari dengan disaksikan oleh anggota kesihatan yang terlatih. Seterusnya bersambung selama 4 bulan, pesakit dikehendaki mengambil ubat 2 kali seminggu di bawah penyeliaan seseorang yang dilantik.

Antara ubat yang diambil oleh pesakit tibi adalah:

Isoniazid (INH)
Rifampicin (RIF)
Pyrazinamide (PZA)
Ethmbutol (EMB)

Selain rawatan ni, boleh juga cuba rawatan alternatif bagi membantu pesakit Tibi. Antara nya:

Vivix

Resveratrol yang terdapat di dalam Vivix mampu mengurangkan inflamasi atau keradangan serta membersihkan saluran pernafasan
Resveratrol telah terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor paru-paru
Membantu mempertingkatkan imunisasi tubuh

Kebaikan RESVERATROL yang terdapat dalam VIVIX 
– Membantu melambatkan penuaan sel
– Melindungi dan memperbaiki sel – setiap hari sel tubuh diserang hampir sejuta serangan yang merosakkan genetik dan mengganggu sel kita.
– Melambatkan pembentukkan AGE – penimbunan AGE (Adcance glycation end products) akan menyebabkan kerosakan sel. Ramuan Resveratrol dalam Vivix yang 10x lebih kuat dari resveratrol biasa (kandungan unik dalam anggur muscadine) mampu melambatkan pembentukkan AGE.
– Membantu meningkatkan tenaga dalam sel- tenaga dalam telah ditingkatkan dengan pembentukan mitokandria baru (mitokandria merupakan penjana tenaga dalam tubuh.

Jenis Penyakit Tibi berdasarkan organ yang diserang.

1. Penyakit Tibi kelenjar:
Atau Lymphadenitis adalah Penyakit Tibi pada kelenjar lymfadenitis atau kelenjar getah bening yg berada di sekitar leher, mulut dan sekitar mata. Biasanya Penyakit Tibi akan menyerang tempat terdekat dengan paru – paru iaitu kelenjar getah bening yang ada di leher. Gejalanya adalah timbulnya benjolan di leher dan menyebabkan implikasi sinus pengeringan.

2. Penyakit Tibi Tulang:
Tulang belakang merupakan tempat terdekat penyerangan kuman Macrobacterium Tuberculosis. Gejala dari Penyakit Tibi Tulang adalah rasa sengal pada sendi dan tulang, daerah sekitar tulang berwarna lebam, kelumpuhan jika terus berlanjut.

3. Penyakit Tibi Paru:
Merupakan awal tempat Penyakit Tibi merebak. Gejalanya adalah batuk berkahak lebih dari tiga minggu, berpeluh pada waktu malam walaupun tidak bersukan, nafsu makan turun, sesak nafas dan disertai batuk berkahak.

4. Penyakit Tibi Meningitis:
Adalah infeksi kuman Mycobacterium Tuberculosis pada otak dan sunsum tulang belakang. Gejala yang dapat rasakan adalah leher yang sering kaku, sakit kepala, muntah, kejang sampai koma. Penyakit Tibi Meningitis juga dapat perubahan mental dan lebih mudah marah dan gelisah.

5. Penyakit Tibi Gastrointestinal
Adalah yang menyerang saluran pencernaan. Semua system pencernaan tubuh diserang, mulai dari mulut, kerongkongan, lambung, usus kecil, usus besar, sampai anus. Gejala dari Penyakit Tibi Gastrointestinal adalah nyeri perut, demam, mual, muntah, turunnya berat badan.

6. Penyakit Tibi Custaneous
Adalah serangan kuman Mycobacterium Tuberculosis pada selaput lendir kulit. Ada 3 jenis Penyakit Tibi kulit, iaitu Vulgaris Lupus, TBC Verrucosa Cutis dan TBC Milary. Gejala dari penyakit tibi Custaneous adalah timbulnya sejenis ruam atau kutil yang tumbuh di wajah untuk Vulgaris Lupus, bagian tubuh sampai bernanah untuk TBC Verrucosa Cutis dan kutil yang muncul pada daerah dada, perut sampai punggung untuk TBC Milary.

7. Penyakit Tibi Osteo – artikular
Penyakit Tibi Osteo – artikular merupakan jenis Penyakit Tibi yang menyerang persendian dengan gejala yang mirip Arthritis disertai nyeri dan kaku pada sendi.

8. Penyakit Tibi Urogenital
Serangan pada saluran kemih dan system reproduksi oleh kuman Microbacterium Tuberculosis  yang awalnya dari paru – paru lalu ikut saluran darah sampai ke saluran kemih dan system reproduksi. Gejalanya adalah adanya darah pada urin, nyeri dan tidak selesa ketika buang air kecil dan nyeri pada kandung kemih dan ginjal.

Kesimpulannya jangan ambil mudah jika anda mengalami tanda-tanda yang dinyatakan kerana Tibi boleh meragut nyawa anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *