Category: Resepi

Resepi

Nasi Beryani Resepi Mudah Ikut Rempah Faiza

Kak Arni asal Johor of coz Nasi Beryani is my feveret. Kalau ke Batu Pahat tu memang ada restoren yang jual nasi beryani tersedap di Malaysia hah sampai macam tu sekali. Since jarang sangat balik BP dan nasi beryani kalau sepinggan di Shah Alam ni amatlah mahal, kalau seorang makan boleh tahan lagi tapi kalau […]

Resepi

Jus Kolesterol Resepi Yang Mudah

Ramai yang mencari rawatan alternatif untuk masalah kolesterol tinggi yang dihadapi. Kebanyakkan dari kita kalau boleh nak elakkan bergantung pada ubat tapi tak nak kawal pemakanan harian macam mana tu hmm. Kak Arni nak kongsikan resepi Jus Kolesterol yang mudah disediakan untuk sahabat semua. Resepi ni Kak Arni perolehi dari facebook Puan Mona Din yang […]

Resepi

Sambal Tumis Ikan Sardin Yang Mudah

Bila cuti sekolah anak-anak memang akan sentiasa kelaparan, kadang-kadang tu sampai kekeringan idea nak masak apa. Seboleh mungkin Kak Arni akan memasak dan kalau tak sempat memang akan keluar mencari kudap-kudapan. Masak nasi dan lauk pauk memang wajib terutamanya waktu tengahari , time lapar ialah waktu petang hingga malam. Seperti kita sedia maklum, zaman sekarang […]

Resepi

Kari Ikan Merah Yang Sedap

Kenapa Kak Arni suka share resepi dalam blog? Walaupun resepi yang Kak Arni share adalah resepi yang simple-simple sahaja tapi resepi inilah yang selalu Kak Arni masak di rumah. Mungkin akan datang bila Kak Arni  dah takde dan anak-anak teringin nak makan boleh lah mereka refer ke sini je. Kari Ikan Merah Bahan-bahan : 1 […]

Resepi

Resepi Muffin Pisang Yang Mudah Disediakan

8-10 biji pisang Rastali/emas2 cawan tepung (ayak)3 biji telur1 cawan gula perang1 cawan minyak1 sudu kecil baking powder1 sudu kecil bicarbonate1 penutup esen vanillaSecubit garam Ke semua bahan ni Kak Arni masukkan dalam blender. Kalau boleh pakai blender yang berasingan dari yang digunakan seharian, kut nanti ada flavour bawang, cili api haha. Lepas blend, masukkan […]

Resepi

Resepi Roti Jala Yang Lembut Dan Mudah

Frankly speaking dulu-dulu memang tak rajin nak buat roti jala, pada Kak Arni macam leceh je nak membuatnya .. hehe M nya tu besar sangat . Bila anak-anak dah semakin membesar terutamanya semasa cuti sekolah, yang mana asyik lapar je. Mommy pun kena rajinlah kan syarat-syaratnya ialah resepi tu kena mudah dan ringkas dan bahan-bahannya […]

Resepi

Resepi Oreo Cheese Cake Tak Perlu Bakar Mudah Dan Ringkas

Buat peminat cheese cake, mesti suka kan dapat resepi yang mudah dan ringkas. Sedap pun sedap, jimat belanja. Kak Arni nak kongsikan resepi ni khas buat peminat cheese cake. Resepi sangat sesuai untuk Kak Arni yang takde kemahiran mem “baking” Bahan-bahan Yang Diperlukan Bahan-bahan; Icing sugar (3 sudu besar)Whipping cream dairy (200ml)Cream cheese (100g, nak […]

Resepi

Resepi Tuna Wrap Yang Mudah Dan Ringkas

Resepi Tuna wrap yang ringkas dan mudah disediakan ni sesuai sangat dimakan waktu sarapan, minum petang, makan malam atau waktu kita berkelah. Sesuai juga dibuat bekalan ke sekolah atau ke tempat kerja. Minuman pulak Performance Drink atau Cinch Tea hmm sedapnya dan menyegarkan 🙂 Biasanya waktu pagi sebelum anak-anak ke sekolah adalah waktu yang paling […]

Resepi

Resepi Mudah Laksa Johor Simple Dan Sedap

Kali ini saya akan kongsikan resepi mudah laksa Johor yang diwarisi dari bonda saya. Laksa Johor  ni special sikit sebab dia menggunakan spaghetti, bagi yang anak-anak suka pasta memang laju la anak-anak makan 🙂 Bahan-bahan 1 paket spaghetti – untuk 10 orang makan  Ikan kembung 1kg (boleh guna ikan parang, ikan sardin atau ikan tenggiri) […]